skip to Main Content

Wat is operette?

LEVE DE OPERETTE!
De show ‘WINTER IN WIEN’ is een echt operetteconcert van topniveau. Maar wat is operette eigenlijk? En hoe is deze vorm van muziektheater ontstaan? Daarvoor moeten we een aantal eeuwen terug in de tijd, naar de tijd van de opera. De operette is namelijk voortgevloeid uit de opera. Maar ook uit de operette is weer een nieuwe theatervorm ontstaan: de musical. Operette kan daarom het best worden omschreven als een tussenvorm tussen opera en musical.

Van gesproken naar gezongen theaterstukken
Eind 16e eeuw besloot een clubje vooraanstaande intellectuelen om klassieke drama’s uit de Oudheid nieuw leven in te blazen. Deze personen waren ervan overtuigd dat de verhalen van deze klassieke drama’s niet moesten worden gespróken, maar dat ze volledig moesten worden gezongen. En zo ontstond er een nieuwe theatervorm: de opera. De allereerste opera was ‘L’Orfeo’ van Claudio Monteverdi, gebaseerd op de mythe van ‘Orpheus en Eurydice’. Deze beroemde opera wordt ruim 400 jaar later nog steeds gespeeld.

Drama, drama, drama
Een opera kenmerkt zich door zware, dramatische en tragische verhalen. In vele gevallen eindigt een opera met een sterfscène: de hoofdpersoon wordt vergiftigd, met een sabel doorprikt of neergeschoten. Een lang en gelukkig leven is er in de meeste gevallen niet bij.

Komische operavoorstellingen
In de 18e eeuw werd er daarom een luchtige tegenhanger bedacht: de Opéra Comique. Deze voorstellingen waren bedoeld als een komische en satirische parodie op de opera. Zo kon er toch weer wat gelachen worden tijdens de voorstellingen. Maar na verloop van tijd werden ook de verhalen van de Opéra Comique steeds triester. Zo komt ook Carmen, de hoofdpersoon van de bekende opera ‘Carmen’ van Georges Bizet, op tragische wijze om het leven. Weinig om te lachen dus.

De lach weer terug in het theater
De Franse componist Jacques Offenbach was helemaal klaar met deze dramatische theaterstukken. Hij schreef daarom in 1858 het theaterstuk ‘Orphée aux Enfers’ (‘Orpheus in de onderwereld’), een komische parodie op de opera. Het stuk zat vol vrolijke en luchtige muziekstukken die vandaag de dag nog volop worden gespeeld. Het beroemde muziekstuk ‘Galop Infernal’ is niet alleen te horen in diverse bekende films, het wordt ook gebruikt in het spel Super Mario.

De eerste Weense operette
De luchtige muziek van Offenbach inspireerde de Oostenrijkse componist Franz von Suppé. Hoewel hij in zijn vrije tijd doodskoppen en andere macabere snuisterijen verzamelde, hield hij wel van wat vrolijkheid in zijn muziekstukken. Von Suppé componeerde de eerste Weense operettes. Zijn frisse en elegante stukken zijn veelal onbekend gebleven, maar een aantal wordt nog steeds gespeeld door diverse fanfare- en harmonieorkesten.

De Gouden Periode van de Weense operette (1860 – 1900)
De Weense operette werd pas echt succesvol toen Johann Strauss jr. diverse operettes componeerde. Zijn operette ‘Die Fledermaus’ werd uiteindelijk de beroemdste en meest uitgevoerde operette ooit, al werd die destijds niet meteen goed ontvangen. In deze operette neemt Strauss jr. de gewichtigdoenerige burgerij van zijn tijd flink op de hak en speelt wraak een belangrijke rol.

De Zilveren Periode van de Weense operette (1900 – 1920)
In 1905 luidde Franz Lehár de Zilveren Periode van de Weense operette in met de operette ‘Die lustige Witwe’, waarna deze kunstvorm zich verder uitbreidde naar het buitenland. Zo werd operette ook in Hongarije populair, met dank aan de Hongaarse componist Emmerich Kálmán.

Van operette naar musical
Vanuit de operette ontwikkelde zich weer een nieuwe theatervorm: de musical. De eerste musical ‘Show Boat’ van Jerome Kern, die in 1927 werd opgevoerd, lijkt in structuur en compositie nog erg veel op een operette. Bij zowel operette als musical wordt er gedanst, geacteerd en natuurlijk gezongen.

De operette van vandaag
Hoewel bekende operettemuziek nog altijd overal ter wereld wordt opgevoerd én wordt gebruikt in film- en gamemuziek, worden er in Nederland nog maar weinig operettevoorstellingen op professioneel niveau opgevoerd. Dáár brengen de artiesten van ‘NATIONALE OPERETTE’ graag verandering in! Met hun concerten brengen zij de Weense operette terug in de Nederlandse theaters. Dit seizoen kunt u – na ‘Frühling in Wien’ – genieten van de kerstspecial ‘Weihnachten in Wien’ én de nieuwjaarsspecial ‘Neujahr in Wien’. Bestel nu uw tickets en ervaar de magie en het spektakel van de Weense operette!

Top Back To Top